Blijf op de hoogte van nieuws en inspirerende activiteiten.

En ontvang gratis tips om je bewustzijn en energie te verhogen.

10 gratis tips voor het verhogen van jouw energie en bewustzijn

Om het leven te creëren waar je werkelijk naar verlangt…

Tip 1: Zorg allereerst voor balans in je leven. Tegenwoordig leiden wij een enorm intens bestaan met allerlei activiteiten en prikkels, waardoor de adrenaline vaak rijkelijk door ons lijf heen stroomt. Als je hier niet voldoende rust tegenover zet, levert dit op den duur allerlei vervelende klachten op. Bovendien houden wij zelf de intensiteit van ons bestaan in stand, omdat gelijke energieën elkaar aantrekken. Om jouw energie en bewustzijn te kunnen verhogen, is het dan ook zaak dat je allereerst zorgt voor een gezonde levensstijl. Je kunt hierbij denken aan het vinden van balans tussen inspanning en ontspanning en tussen geven en ontvangen, voldoende rusten en slapen, regelmatig de stilte opzoeken, voldoende bewegen, de natuur in gaan, lezen, gezond en lekker eten, mediteren, tijd nemen om te niksen en lummelen en liefdevolle aandacht besteden aan jouw lichaam (sauna, massage, naar de kapper, kleding kopen, zonnebaden etc.). Alleen vanuit rust en tevredenheid kun je jouw zelfgenezende vermogens aanspreken.

Tip 2: Ga vaker met je aandacht ‘naar binnen’. Vaak zijn wij met onze aandacht vooral op de buitenwereld gericht, en die buitenwereld is zoals hierboven al gezegd, behoorlijk intens en vol prikkels. Ons lichaam en onze omgeving zijn de reflectie van onze binnenwereld. Met z’n allen hebben wij (onbewust) voor zo’n intense buitenwereld gezorgd. Je kunt dit alleen van binnenuit veranderen. Je zult eerst je aandacht van de bekende buitenwereld moeten afhalen, om vervolgens vanuit rust te gaan ‘oefenen’ met het fantaseren over een nieuwe werkelijkheid. Omdat wij aan zo’n intens leven gewend zijn, is het alleen vaak best lastig om stil te zijn, onze ogen te sluiten, onze gedachten tot rust te brengen en ons lichaam te ontspannen. Op deze site staat een meditatie die je daarbij kan helpen. Je vindt de meditatie HIER. Vanuit ontspanning kun je verder gaan met het fantaseren over het leven waar je naar verlangt.

Tip 3: Fantaseer zo vaak als je kunt over het leven wat je wenst!
Heb je het fantaseren juist afgeleerd omdat anderen vroeger tegen je zeiden dat je ‘realistisch’ moest zijn? Ik zeg, schrap dit uit je geheugen en leer weer fantaseren als een kind! Met onze aandacht en energie creëren wij mensen onze werkelijkheid. Iedere fantasie is een mogelijke werkelijkheid wanneer jij je aandacht er maar vaak genoeg op richt. Energie is de taal van het Universum en het maakt niet uit of je iets echt beleeft of dat je erover fantaseert. Als jij over jouw wensen fantaseert en je beleeft het alsof je het al echt hebt bereikt (met alle bijbehorende blije en dankbare gevoelens), dan is deze uitkomst naar jou onderweg!
Het is zaak dat je bij het fantaseren al jouw (innerijke) zintuigen gebruikt (zien, voelen, ruiken, horen en proeven. Of je ‘weet’ het). Dus bijvoorbeeld: je wilt gezond zijn. Zie dan voor je hoe jij eruit zou zien als jij helemaal gezond zou zijn. Voel hoe dit voelt. Welke emotie(s) voel je? En hoe voelt jouw lichaam? Hoe is je ademhaling? Voel je jouw levenskracht en vertrouwen? Als je een beeld hebt van waar jij bent als je gezond bent, hoe ruikt het daar dan? Wat hoor je? Wat proef je? Hoe beter je wordt in het trainen van jouw zintuigen, hoe makkelijker je kunt ‘herprogrammeren’ in jouw onderbewustzijn.

En dan nog iets: als je dan toch fantaseert, fantaseer dan groot. De meeste mensen hebben geleerd om vooral bescheiden te zijn. Jammer, want daarmee houden we onszelf klein. Ik zeg ‘hallo, er bestaat een heel kwantumveld vol met mogelijke uitkomsten. Als jij je aandacht en energie richt op een kleine verbetering, dan krijg je een kleine  verbetering’. Als jij je aandacht richt op datgene wat je écht wilt, dan krijg je dat. Denk dus groot! En nogmaals, laat die gedachte over wat zogezegd realistisch is, maar achterwege…

Tip 4: Oefen met het oproepen van fijne, verheven gevoelens van liefde, vreugde en dankbaarheid in je hart.
Jouw hart zendt een vibratie uit en die vibratie is de magneet waarmee je jouw werkelijkheid aantrekt. Met fijne gevoelens trek je meer fijne situaties aan en met nare gevoelens trek je dáár juist meer van aan. De vraag is dus: waar richt jij je aandacht op? Je kunt jezelf trainen in het oproepen van fijne gevoelens, door over fijne situaties en ervaringen te mijmeren. Ook kun je positieve en inspirerende verhalen en boeken lezen, films kijken, mediteren, dansen, vrijen en zingen. Doe vooral alles waar jij blij van wordt. Wat geeft jou een bijzonder en verheven gevoel? Wanneer ben jij geïnspireerd? Trots? Dankbaar? Roep dit zo vaak mogelijk op en verwonder je over het resultaat:-) Je creëert dan namelijk steeds meer situaties die ditzelfde gevoel bij jou oproepen!

Besteed ook dagelijks aandacht aan zaken waar jij je dankbaar voor voelt. Wij mensen hebben de neiging om vooral te kijken naar zaken die ontbreken. Gelijke energieën trekken elkaar aan. Wanneer jij jouw aandacht leert richten op situaties waar je dankbaar voor bent, trek je méér situaties aan om dankbaar voor te zijn. En is er genoeg om dankbaar voor te zijn. Zelfs als je ene been het niet goed doet, kun je nog blij zijn met het been wat het wél goed doet. Je kunt dankbaar zijn voor het feit dat je een huis hebt en een douche, een computer en een telefoon, dat je mensen om je heen hebt die je dierbaar zijn en ga zo maar door…

Dankbaarheid is het gevoel dat je iets al hebt ontvangen. Wanneer je dit gevoel ‘oefent’, zul je steeds meer ontvangen. Super nietwaar? Wanneer je fantaseert over jouw wenselijke situatie en je roept hierbij gevoelens van dankbaarheid op, dan is deze situatie naar jou onderweg. Vind je het lastig om dankbaar te zijn wanneer je iets nog niet hebt (bereikt)? Fantaseer dan over het gevoel wat je zou hebben wanneer je het wél hebt gekregen of bereikt! Hoe blij zou je zijn als je gezond zou zijn? De partner hebt gevonden waar je zo naar verlangde? Die baan? Wanneer jouw bedrijf succesvol zou zijn? Houd dit vast:-) Het is naar je onderweg…

Dankbaarheid, vreugde, liefde, waardering, kennis en vrijheid zijn de emoties met de hoogste trilling. Hiermee trek je dan ook de meest gewenste situaties aan. Oefen hier dus mee!

Tip 5: Richt je aandacht op overvloed. Wij mensen hebben de neiging om onze aandacht te richten op hetgeen we juist NIET willen. We focussen op tekorten en schaarste. Hiermee creëren we meer tekorten en schaarste. Leer je daarentegen te richten op hetgeen je WEL wilt en op overvloed. Wil je meer gezondheid? Denk dan eens aan alles waar je al gezondheid in ervaart. Misschien zijn je relaties bijvoorbeeld al heel gezond. Of misschien wil je meer geld? Kijk dan eens naar alles waar jij al rijkdom in ervaart. Etc. Voel maar hoe dat voelt en denk dan: ‘ik word steeds gezonder, gelukkiger, blijer, liefdevoller, geliefder, rijker etc.’. Wij mensen hebben nogal eens de neiging om te kijken naar wat nog niet goed gaat. En dat is dan de vibratie die je uitzendt. Kijk naar alles wat er al in jouw leven verbeterd is en je voelt je gelijk beter. En als je jezelf vergelijkt met anderen, vergelijk je dan met mensen die het slechter hebben dan jij:-)

Tip 6: Hoe zou het zijn… ? Voer voor de frontaal kwab. Jouw hersenen willen dolgraag nieuwe verbindingen leggen. Dit krijg je al voor elkaar door vragen te stellen. Hoe zou het zijn om… gezond te zijn? Hoe zou het zijn om… de liefde van mijn leven te ontmoeten? Hoe zou het zijn om… werk te vinden waarin ik al mijn kwaliteiten kwijt kan en waarmee ik ook een lekker salaris mee verdien? Hoe zou het zijn om… genoeg geld te verdienen om een fijn en comfortabel leven te leiden? Hoe zou je leven er dan uitzien? En fantaseren dan maar weer…

Tip 7: Uit je emoties! Jeetje wat zijn wij mensen verleerd om onszelf te uiten en om te voelen. Tijd voor verandering. En met uiten bedoel ik niet alleen praten of huilen. Doel is om oude onderdrukte shit uit je lijf te laten stromen om je daarna weer als herboren te voelen. Leef! Vrij, lach, huil, dans, stamp, word boos, uit je sensualiteit… Onderdruk jezelf en jouw emoties niet langer. Anders blijf je situaties creëren die een beroep op jou doen om oude, onderdrukte emoties alsnog te uiten. Hoe vrijer jij wordt van oude, opgehoopte energieën, hoe fijner jij je zal gaan voelen.

Dit betekent natuurlijk niet dat je gelijk te pas en te onpas mensen uit moet gaan schelden. Wat je wel moet doen, is zeggen dat iets jou raakt! Vertel maar wat het met je doet. Dit maakt mij boos! Ik word hier onzeker van. Ik voel mij een beetje onder druk gezet. En ga zo maar door. En ga regelmatig met je aandacht naar binnen. Wanneer een situatie of persoon jou raakt, ga dan thuis eens op een rustige plek zitten met je ogen dicht. En vraag jezelf dan eens af waar je de emotie in je lijf voelt. Voel het helemaal. En uit dan het bijpassende gevoel. Ben je gefrustreerd? Grom! Scheld! Baal! Huil! En let dan eens op wat er gebeurt. Als wij zouden leren om onze gevoelens en emoties vrijelijk te uiten, dan zouden deze emoties snel verminderen. Het gaat pas woekeren wanneer wij ons niet uiten. Dat is dan weer de paradox van het leven. We willen iets niet voelen, maar dan wordt het erger. Als we daarentegen even de tijd zouden nemen om iets wél te voelen, dan zou de emotie al snel wegebben.

Wanneer wij ons niet langer zouden verzetten tegen emoties of tegen de ervaring die wij op dat moment hebben, dan zouden we in vrede komen. Omgekeerd ontstaat er ook een blokkade wanneer we ons teveel hechten aan bepaalde ervaringen (craving). Het is de kunst om de energie van emoties gewoon te doorvoelen vanuit rust en vrede. Alles mag er zijn. Verzet je niet langer (een stukje overgave) maar hecht je ook niet teveel. Je zult een gelukkiger mens worden. Uiteindelijk is alles terug te brengen tot slechts een ervaring. De wereld vergaat heus niet als je eens pijn voelt of ongemak. Het uiten kan je daarbij helpen.

Heb je een hekel aan mensen die in slachtoffergedrag blijven hangen en wil je zelf zo niet zijn? De balans zit heus in het midden. Als je niet regelmatig alle shit uit je lijf en je energetische systeem werkt, dan kan het gaan woekeren en dan kun je ziek worden. Het is echt een goed idee om jezelf af en toe eens heerlijk zielig te vinden en helemaal los te gaan in het ‘je slecht voelen’. Daarnaast kun je prima dagelijks jouw aandacht zoveel mogelijk richten op alle fijne aspecten van het leven en positief denken. Het kan allemaal naast elkaar bestaan. Yin en Yang, alles mag er zijn. Als jij je verzet tegen bepaalde emoties, dan blijven deze juist terugkomen. Net zolang tot de weerstand uit je lijf en je energetische systeem is verdwenen.

Je kunt een klacht of ziekte zien als een soort ophoping van ongeuite energie. Datgene wat jij (onbewust) voelt, zit ergens opgeslagen in jouw lichaam. De vraag ‘Waarom overkomt mij dit?’, is dus eigenlijk een hele goede. Je kunt de klacht of ziekte namelijk zien als een signaal dat je nog ergens even naar toe moet met je aandacht. Wanneer je dit niet doet, dan wordt het signaal alleen maar sterker. Prima om medicatie te halen bij een dokter, maar ga vervolgens ook eens kijken wat de klacht of ziekte jou te zeggen heeft.

Aanvulling op tip 7: Als de vulkaan in jou te groot is vanwege het te lang opkroppen van jouw emoties, uit je dan liever (nog) niet tegen degenen die jou triggeren. Je zou namelijk de relatie kunnen schaden en dat wil je (meestal) niet. Uit het dan wanneer je even alleen bent. En weet: 9 van de 10 keer zijn jouw emoties niet bedoeld voor degenen die jou op dat moment in jouw leven raken. De meeste emoties stammen nog uit je kindertijd. Of ze zijn ontstaan n.a.v. een later opgedane nare ervaring. De personen de jou raken kun je zien als de personen die jou helpen om jouw oude shit op te ruimen. Dus eigenlijk zou je diegenen moeten bedanken:-) Wanneer je uitkomt in je jeugd, erken dan de gevoelens van jouw innerlijke kind. Heb mededogen met jezelf en geef liefde aan jezelf en je oude pijn.

Tip 8: Vertrouw op jouw pad en laat los hoe en wanneer jouw gewenste werkelijkheid naar je toekomt. Bij het kunnen ontvangen gaat het namelijk niet alleen om de vraag (intentie/wens), maar vooral om de energie die je daarbij uitzendt. Jouw hart en diens vibratie is de magneet voor het aantrekken van alle ervaringen. Dus als jij denkt: ‘is het er nu nóg niet?’ Dan gaat je aandacht uit naar het niet hebben… Je vibe gaat dan naar beneden en dat willen we dus niet. Leren vertrouwen is denk ik wel de grootste uitdaging bij het verhogen van je energie. Logisch hoor, want we hebben nu eenmaal zolang geloofd dat wij mensen klein en nietig zijn en ons vooral moeten richten op gevaar om te kunnen overleven. Vertrouwen is iets wat echt eerst even moeten oefenen. Bij het fantaseren en visualiseren van jouw gewenste werkelijkheid gaat het om de juiste balans tussen focussen en loslaten. Dit laatste is het lastigste voor ons mensen:-)

Tip 9: Als iets wat je wenste naar je toe komt, prent dit dan helemaal in je geheugen!
Count your blessings. Zie je nu wel. Je kunt het heus… Je krijgt het echt… Zie je nu wel, het werkt echt… Daarmee zal jouw vertrouwen groeien. Iedere keer dat jouw wensen uitkomen kun je wellicht meer en meer gaan zien dat je het echt allemaal zelf hebt gecreëerd.

Krijg je maar niet wat je wenst? Hier kunnen 3 oorzaken voor zijn:
1. Je aandacht gaat nog altijd uit naar het NIET hebben. Het bijpassende gevoel is een gevoel van tekort.
2. Er zit nog een vibe opgeslagen in jouw lichaam/energetische systeem die het ontvangen van jouw gewenste situatie tegenhoudt. Deze zal eerst aan het licht moeten komen. Dit kun je doen door met je aandacht naar binnen te gaan en te kijken wat het met je doet dat je het maar niet ontvangt. Dan kan de oorspronkelijke emotie worden doorvoeld en verwerkt. Nogmaals: heb mededogen met jezelf en erken je oude pijn, angst of frustratie. Je zult je een stuk beter gaan voelen.
3. Jij wilt iets misschien heel graag, maar jouw ziel denkt daar heel anders over:-) Het was niet de ‘bedoeling’ in dit leven? Of misschien komt het later? Voorbeeld: je wilt heel graag een carrière als toneelspeler, maar ‘het loopt’ niet. Als het jouw bedoeling in dit leven is om iets heel anders te gaan doen, dan zul je later ontdekken dat dit dan wel gelijk van het begin af aan in de flow is. Alles zal dan op je pad komen om datgene te gaan doen.

Wij mensen zien vaak alleen de voordelen op korte termijn, maar op lange termijn kun je vaak veel beter overzien waarom iets is gegaan zoals het is gegaan. Zo wilde ik vroeger graag zangeres worden. Toen ik tijdens mijn zwangerschap moest stoppen met de muziek, viel mijn wereld in elkaar. Pas jaren later besefte ik dat mijn pad niet lag in de muziek maar in de wereld van bewustzijn. En achteraf heb ik super veel gehad aan het trainen van mijn stem, want hier kan ik nu super mooie meditaties mee geven.

Tip 10: Luister naar jouw hart; het is je kompas op weg naar jouw ware zelf.
Je kunt alleen de beste versie van jezelf worden door te luisteren naar je hart. Wanneer is jouw trilling het hoogste? Wanneer je bent afgestemd op jouw hoogste potentieel.  Je kunt alleen de beste versie van jezelf worden door te luisteren naar je hart. Jouw ziel fluistert jou via je hart in wat je kunt worden als je later groot bent:-) Jouw hart vertelt jou wie jij bent, wie je wilt zijn en wie je niet wilt zijn. Wanneer je hiernaar durft te luisteren, dan kom je vanzelf in een flow. Wanneer jij doet wat jouw ziel graag wil, dan zul je zien dat alles gaat stromen. Voelt het niet goed (voel je weerstand), dan is het niet voor jou. Leer (weer) luisteren naar die innerlijke stem die jou de weg wijst. En je mag uniek zijn. Sterker nog, dat was de bedoeling.

Ik wens je super veel plezier bij het creëren van het leven waar je (diep van binnen) naar verlangt.

Wil je een training of activiteit volgen om jouw energie en bewustzijn te verhogen? Dan kun je bij Sensibel kiezen uit de volgende opties:

En als je geen zin hebt om een training of activiteit in groepsverband te volgen, dan kun je bij Sandra Valk van Sensibel ook terecht voor individuele begeleiding en consulten.

We verwelkomen je graag!

Liefs,
Sandra Valk van Sensibel